Home

Over Loesje
Reageer op deze site of een artikel
Stuur E-mail naar Loesje


Relaties, liefde

Kinderen
Gezondheid
Make-up Tips
The King of Rock'n'Roll
Boeken, Films
Reiki,  Astrologie, Tarot

 

 

 


 

 

Wereldwonderen - De vuurtoren van Pharos

Slechts een van de wereldwonderen had een praktisch doel; de vuurtoren van Pharos, ook wel bekend als de Pharos van AlexandriŽ. Het bouwwerk had zijn naam te danken aan het oude eiland Pharos, dat schepen tot op 50 kilometer afstand naar de haven van het Egyptische AlexandriŽ kon loodsen.

Vanwege de verraderlijke situatie voor de scheepvaart werd de bouw van de vuurtoren als noodzakelijk gezien. Ptolomeus I kwam in 290  v. Chr. op het idee. Sostratus uit Knidos werd gekozen als architect voor het project, dat 25 jaar later voltooid was. Het is, afgezien van de piramide van Chefren, het langst bestaande wereldwonder geweest. 

Het bouwwerk was 117 meter hoof en bestond uit drie secties: een doosachtige voet, een achthoekig middenstuk en een cilindrische bovenkant met een open koepel voor het vuur. Boven op de koepel was een beeld van Poseidon geplaatst. Brandstof voor het vuur werd via de holle binnenkant, waar zich een trap naar boven bevond, omhoog getakeld. De Pharos raakte in 365 n. Chr. en 1303 n. Chr. beschadigd en in de vijftiende eeuw was er alleen nog een ruÔne over. In 1480 werden de brokstukken geborgen om er vlakbij een fort van te bouwen.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006

Favoriete
Elvis-Sites

ElvisNews.com: Newsmagazine

Collectors site met messageboard en chat
Beetje oud, maar wel lekker

overige

Interessante links

bol.com Partner